Hoewel Robrecht David een achtergrond in arbeidspsychologie heeft, ontwikkelde hij doorheen de jaren ook een uitgesproken interesse in informatica. Ondertussen vervoegt hij al 15 jaar de rangen bij AE en werd hij een vaste waarde binnen de organisatie.
Hoe ben je 15 jaar geleden bij AE terechtgekomen?
Mijn carrière begon ik bij Bolesian, een bedrijf dat uitdrukkelijk op zoek was naar een profiel met zowel een achtergrond in psychologie als informatica. Bolesian België heeft echter maar drie jaar bestaan, waarna ik bij Mediagenix ben begonnen. Daar kwam ik in contact met Agile Development, in het bijzonder Extreme Programming. Ik heb in die periode veel gereisd, maar besloot het na een tijdje rustiger aan te doen. Bij mijn vorige werkgevers stonden kennis en innovatie centraal en dat was iets waarnaar ik bij mijn volgende werkgever ook op zoek was. Ik ben dan uiteindelijk bij AE terechtgekomen omdat ik AE eigenlijk toch al een beetje kende. Toen ik nog bij Bolesian werkte, had ik namelijk al contact met een aantal mensen, die uiteindelijk AE hebben opgestart en zo is van het één het ander gekomen.
Was consultancy voor jou van begin af aan een bewuste keuze?
Als student Arbeidspsychologie droomde ik er al van om consultant te worden in bedrijven die in een fusie of overname zitten. Ik zag mezelf van in het begin dus zeker in een adviserende rol. Ik kan me moeilijk inbeelden dat ik als inhoudelijke expert mijn hele carrière bij eenzelfde bedrijf zou doorbrengen. Als consultant leer je verschillende sectoren kennen, ben je veel vrijer om je mening te uiten en kan je op korte termijn een grote impact teweegbrengen.
Welk pad heb je als AE consultant doorheen de jaren bewandeld?
Mijn allereerste project was bij Acerta, waar we zo’n twintigtal processen end-to-end in kaart hebben gebracht. Ik heb ook lang bij Bpost gezeten als functioneel en business analist. Daarna kwam ik bij Test Aankoop terecht, waar ik een grote groei heb doorgemaakt. Begonnen als functioneel analist, doorgegroeid naar een functie als business analist en uiteindelijk Team Manager geworden. Zeker dat laatste heeft mijn zelfvertrouwen een echte boost gegeven, en tot mijn grote verbazing deed ik dat ook heel graag. Momenteel zit ik bij SESVanderHave, waar we op R&D gebied heel wat boeiende zaken aan het verwezenlijken zijn.
Op welke vlakken heb je bij jezelf de grootste groei vastgesteld?
Ik merk vooral dat mijn interpersoonlijke skills en zelfvertrouwen er sterk op vooruit zijn gegaan. Ook in mijn politieke vaardigheden – het beïnvloeden van anderen in het belang van de organisatie in zijn geheel – ben ik zonder twijfel gegroeid. Naarmate de tijd vorderde, besefte ik dat mijn grootste toegevoegde waarde niet zozeer in mijn technische kennis ligt, maar eerder in de manier waarop ik personen, teams en organisaties benader.
AE heeft doorheen de jaren natuurlijk zelf ook een sterke groei doorgemaakt, en nog steeds. Hoe ga jij daarmee om?
De groei die AE doormaakt kan ik alleen maar aanmoedigen. Ik kan me moeilijk inbeelden dat we na 20 jaar nog steeds dat kleine ‘clubje’ van experten in éénzelfde domein zouden zijn. De jonge mensen die binnen AE starten zorgen voor enthousiasme en stellen de dingen kritisch in vraag. De uitdagingen waar een groeiende organisatie voor staat, hebben me ook altijd enorm weten te boeien. Ik ben natuurlijk nog steeds een organisatiepsycholoog en blijf graag betrokken bij hoe we AE organisatorisch het beste kunnen inrichten.
Hoe zie je je carrière bij AE in de toekomst nog evolueren?
In de toekomst wil ik graag nog nadrukkelijker organisaties begeleiden in hun transities en hen adviseren op vlak van change management, zowel op gebied van communicatie, coaching, innovatie als leiderschap. Daarin wil ik me de komende jaren blijven specialiseren en de nodige expertise opbouwen. Ik ben AE dan ook dankbaar dat ik de kans kreeg de Change Leadership opleidingen van Daan Sorgeloos en een masterclass Change Management te volgen.