In lijn met een jarenlange traditie organiseerden we op 12 maart de finale van de Technovate, een wedstrijd waarin studenten uitgedaagd worden om een innovatief idee te bedenken en om te toveren tot een demobaar product. Dit jaar stond helemaal in het teken van Rode Kruis-Vlaanderen.
Tijdens de 24 uur durende Hackathon op 28 februari gingen de verschillende teams onder begeleiding van AE-coaches aan de slag met het scherpstellen van hun innovatief idee en uitwerken van hun technologische oplossing. Volgens de 7-koppige jury stelden de resultaten allesbehalve teleur: “We zijn het er met de voltallige jury over eens dat de kwaliteit, creativiteit, uitwerking en pitches dit jaar van bijzonder hoog niveau waren. We zijn erg onder de indruk van wat de studenten voor elkaar hebben gekregen op 24 uur tijd en de passie waarmee ze hun idee tijdens de finale overbrachten”, aldus jurylid Johan Moons.
Maar liefst 10 teams streden tijdens de finale voor de felbegeerde hoofdprijs, een student start-up trip naar New York (in samenwerking met Academics for Technology), maar het zijn uiteindelijk “The Innovators” die zich tot de overall Technovate winnaar mogen bekronen. Met hun applicatie om de procedure van bloedgeven te vergemakkelijken en extra stimulansen toe te voegen, creëerden ze een technologische oplossing met een rijk aantal functionaliteiten die hoog scoort op vlak van business relevantie, realiseerbaarheid op korte termijn én gebruikerservaring. Een totaalpakket dat ze bij Rode Kruis-Vlaanderen wel kunnen smaken. “Het idee heeft heel wat raakvlakken met een aantal concrete projecten binnen Rode Kruis-Vlaanderen. De studenten zijn dan ook uitgenodigd om hun app voor te stellen aan enkele stakeholders binnen de organisatie om te kijken hoe het idee verder vorm zou kunnen krijgen,” aldus jurylid Johan. Teamlid Cobe reageerde uitbundig op de bekroning: “We hadden dit oprecht niet verwacht en zijn enorm blij.”
Ook de teams “It Hertz when IP” en “The Musketeers” vielen in de prijzen voor respectievelijk het meest innovatieve idee en de beste technologische oplossing. The Musketeers werkten een technologische oplossing uit die Virtual Reality inzet om de beleving van bloedgeven te verbeteren. Zo hopen ze de markt voor potentiële bloedgevers te vergroten. It Hertz when IP zorgde dan weer voor de wauw-factor door wearable technologie in te zetten om het welzijn van hulpverleners op te volgen en daarop te kunnen ageren. Iets wat Rode Kruis-Vlaanderen nauw aan het hart ligt. Johan: "Zowel naar business relevantie als innovatie toe hebben de teams fantastisch werk geleverd."
Kortom, weer een succesvolle editie waarop heel wat innovatie het daglicht zag!