Anton kan zich ondertussen al drie jaar een AE’er noemen. Als pas afgestudeerde kwam hij
in 2018 terecht in het AE Apprenticeship, om vervolgens te starten als Functioneel Analist
bij Fluxys. Een goed gevoel over AE's bedrijfscultuur en projectaanpak hakte voor hem de knoop door om toch te kiezen voor de consultancy wereld. Een beslissing waar hij tot op
heden geen spijt van heeft. Benieuwd naar hoe hij zijn eerste jaren als AE Consultant heeft ervaren? Ontdek het snel hieronder en wie weet worden jullie binnenkort wel collega’s!
Maak kennis met Anton!
By Elise Ganne on 09 maart 2022
Maak kennis met Silke!
By Elise Ganne on 09 maart 2022
Als kersverse young graduate en met een diploma Computerwetenschappen op zak, kwam Silke in 2017 aan boord bij AE. Na het AE Apprenticeship startte ze met veel enthousiasme
en vooral met heel veel goesting aan haar eerste project bij Remedus. Twee jaar later kwam
ze terecht bij Fluxys, waar ze tot op heden elke dag het beste van zichzelf geeft. Hoog tijd
dus om samen met Silke terug te blikken op haar eerste jaren als AE Consultant!
En wie weet worden jullie binnenkort wel collega’s.
AE consultant sinds 2014: Maak kennis met Maarten!
By Lara Borms on 01 maart 2022
Hoewel Maarten geen IT-gerelateerde opleiding volgde, was hij reeds vanaf zijn jeugd geboeid door het maken van websites en apps: "In mijn laatste studentenjaren zat ik veel vaker op mijn kot te programmeren dan dat ik naar de les ging." Na het behalen van zijn diploma Handelsingenieur in de Accountancy & Finance ging hij dan ook op zoek naar een job waarin hij zijn business achtergrond kon combineren met zijn technische kennis. Daarnaast sprak consultancy hem erg aan: "Als consultant kan je snel véél kennis opdoen, veel opportuniteiten grijpen en werken in verschillende uitdagende bedrijfscontexten." Zo kwam hij als functioneel analist bij AE terecht.
AE consultant sinds 2015: maak kennis met Heleen!
By Lara Borms on 22 februari 2022
Heleen werkt ondertussen drie jaar bij AE. Ze startte in 2015 als junior analist bij Remedus, waar ze twee jaar ervaring opdeed. Vervolgens kwam ze in een gelijkaardige functie bij Colruyt terecht en neemt momenteel ook de coördinatie van AE@Uni op zich, het initiatief waarbij we gastcolleges organiseren op diverse universiteiten.
Benieuwd naar hoe ze haar eerste jaren als AE consultant heeft ervaren? Lees het in dit interview.
AE consultant sinds 2017: Maak kennis met Emma!
By Lara Borms on 14 februari 2022
Met een bachelor Biomedische wetenschappen en een master Bio-Informatica op zak, kwam Emma in 2017 terecht bij AE. Tijdens haar studies was ze al gefascineerd door data analyse en zag ze een carrière als consultant helemaal zitten. “Het was voor mij duidelijk dat ik richting consultancy wilde gaan vanwege de afwisseling van projecten. Als consultant doe je regelmatig iets anders en werk je doorgaans niet jarenlang bij dezelfde klant." Voor haar eerste project kwam Emma bij CallExcell terecht, waar ze als junior business analist aan de slag ging.
10 jaar AE consultant: interview met Sophie Traen
By Lara Borms on 09 februari 2022
Sophie kan zich ondertussen al 10 jaar een AE'er noemen. Toen ze nog student was, werd ze benaderd én overtuigd om bij AE aan de slag te gaan. Een goed gevoel over AE's bedrijfscultuur hakte voor haar de knoop door. Een beslissing waar ze tot op heden geen spijt van heeft.
20 jaar AE consultant: interview met Gert Van Deuren
By Kirsten Vermeulen on 28 januari 2022
Gert Van Deuren begon 20 jaar geleden niet bij AE, maar samen met AE. Hijzelf, een 15-tal andere AE’ers en huidige voorzitter van de Raad van Bestuur Bruno Denys stonden aan de wieg van het toenmalige Application Engineers, enige tijd later omgedoopt tot AE - Adapt & Enable.
15 jaar AE consultant: interview met Robrecht David
By Kirsten Vermeulen on 04 januari 2022
Hoewel Robrecht David een achtergrond in arbeidspsychologie heeft, ontwikkelde hij doorheen de jaren ook een uitgesproken interesse in informatica. Ondertussen vervoegt hij al 15 jaar de rangen bij AE en werd hij een vaste waarde binnen de organisatie.
Het nieuw woordenboek van de Vlaamse gebarentaal: deel 2
By Philippe De Croock on 20 november 2019
Het Vlaams Gebarentaalcentrum traject kende, zoals gisteren aangehaald, een korte pauze tijdens de jaarlijkse AE Hackathon.
Ons eerste deel over het verklarende woordenboek gemist? Lees dan hier wat vooraf ging!
Het nieuw verklarend woordenboek van de Vlaamse gebarentaal - deel 1
By Philippe De Croock on 18 november 2019
Het Vlaams GebarentaalCentrum zocht en vond in AE een partner om het verklarend woordenboek van de Vlaamse Gebarentaal (VGT) een nieuw jasje aan te meten.
Hackathon Story: Team Lotus effent het pad voor kenniswerkers
By Laura van Duijvenbode on 22 oktober 2019
Kennis is het nieuwe kapitaal. De hamvraag voor elk bedrijf dat klaar wil zijn voor morgen, luidt dan ook: hoe kunnen we onze medewerkers – en het waardevolle kenniskapitaal waarover zij beschikken – zo lang mogelijk aan boord houden? Een doeltreffend retentiebeleid implementeren is echter niet zonder uitdaging. Een gelukkige medewerker is immers een medewerker die het gevoel heeft dat hij zijn talent naar hartenlust kan ontwikkelen, en daar knelt binnen de meeste organisaties het schoentje.
Team Lotus stak tijdens de Hackathon 2019: See/d the future de koppen bij elkaar!
AE stoomt young graduates klaar voor hun carrière via het AE Apprenticeship
By Lara Borms on 27 september 2019
Elk jaar werft AE young graduates aan die via het AE Apprenticeship klaargestoomd worden voor een carrière als Business en IT consultant. In het opleidingsprogramma, verspreid over een half jaar, maken ze kennis met de AE methodologieën en best practices, verdiepen ze hun consultancy skills en leren ze basistechnieken pragmatisch toepassen in een project.
We interviewen Danielle Glassée, Learning & Development manager bij AE, over de evolutie en de meerwaarde van het Apprenticeship voor AE consultants die pas afgestudeerd zijn. Ook Marnix, die zelf recent het AE Apprenticeship volgde, laten we aan het woord.
Hackathon 2019: Team Colruyt Zero Waste
By Laura van Duijvenbode on 05 juni 2019
Verpakkingsloos winkelen? Wij zochten het uit!
Colruyt is een oude bekende op onze Hackathon: ook op voorgaande edities was het bedrijf van de partij. Dit jaar schoten er maar liefst drie teams van de organisatie uit de startblokken. En met succes: Team Zero Waste kaapte de publieksprijs weg op het slotevent. Wij spraken met AE teamlid Marleen Hinssen over haar ervaringen tijdens deze hectische 36 uur.
Hackathon 2019: Team BeeBuzz
By Kirsten Vermeulen on 05 juni 2019
Vind je match in het AE Netwerk
Kennisdeling en camaraderie. Allebei zijn ze diep verweven in het typerende DNA van AE en komen ze tot uiting in de dagdagelijkse werking. Zo organiseert AE zeven keer per jaar een Traening Day, waar consultants elkaar informeren over de nieuwste markttrends, inspireren met innovatieve technologieën, en elkaar beter leren kennen tijdens een netwerkmoment. Laat vooral in dat laatste de uitdaging schuilgaan.
Hackathon 2019: Team KBC Humaen
By Lara Borms on 05 juni 2019
Een hart voor jongdementie
In België lijden meer dan 200.000 mensen aan dementie en 1500 aan jongdementie. Met het stijgend aantal zorgbehoevenden, wordt de druk op de zorgverlener alsmaar groter. In de AE Hackathon ging Team KBC Humaen op zoek naar een oplossing die zowel de (jong)dementerende patiënt ondersteunt in het langer thuiswonen, als de zorgverlener ontzorgt. Tijdens de gesprekken op de infosessies bleek immers dat zowel de patiënt als de zorgverlener nood hadden aan extra ondersteuning voor de momenten dat de patiënt alleen thuis was.
5 jaar AE consultant: interview met Pieter Peremans
By Kirsten Vermeulen on 03 april 2019
In het kader van AE's 20-jarig bestaan blikken we met enkele van onze consultants terug op hun carrière. Vijf jaar geleden zette Pieter Peremans zijn eerste stappen bij AE. Via zijn oud-Chiroleider Bram Vanschoenwinkel, die toen bij AE aan de slag was als business analist, kwam hij voor het eerst in contact met dit Leuvense IT-bedrijf. Het zou een niet zo typische, maar succesvolle match blijken.
Dit was 2018: Terugblik op Innovatie
By Kathleen Demol on 21 december 2018
2018, voorwaar een bijzonder jaar, een jaar van experiment en innovatie binnen AE rond diverse thema’s. Een van die thema’s was het topic van innovatie zelf. Veel bedrijven, waaronder onze eigen klanten, worstelen met de aanpak van hun eigen innovatieproject, zonder de juiste mensen in huis en zonder een gedegen kennis rond het prioriteren van resources en projecten overheen verschillende innovatie initiatieven. Gelukkig hebben we op die vragen en zorgen rond innovatie vanuit AE, maar onder een andere vlag, een antwoord kunnen bieden.
Dit was 2018: Terugblik 2018 Financial Services
By Leen van Wambeke on 17 december 2018
2018 was een belangrijk jaar voor de financial services community binnen AE. Na meer dan 15 jaar lang expertise uit te bouwen in de sector op vlak van business en IT, beslisten we om een vernieuwde focus op de sector te leggen. Onze ambitie om een vertrouwde end-to-end digitale partner te zijn, vertaalde zich naar een sectorgedreven website en tweemaandelijkse nieuwsbrief. In deze blogpost blikken we trots terug op ons afgelegde traject, en werpen we al een vluchtige blik op wat 2019 ons zal brengen.
Terugblik Analytics Foyer: Deel 1
By Laura van Duijvenbode on 14 december 2018
Afgelopen dinsdag vond onze analytics foyer plaats. Op deze feestelijke eindejaarseditie mochten we 79 aanwezigen ontvangen om samen 2018 af te sluiten. Het werd een interessante namiddag en avond waarbij het publiek mocht kennismaken met klantencases en het potentieel van Artificial Intelligence. De kernboodschap die we meepikten? Analytics verandert data in bruikbare inzichten die uw business naar een hoger niveau tillen.
Technovate: Birthe getuigt
By Lara Borms on 26 november 2018
Birthe nam vorig jaar deel aan de Technovate Health Edition. Samen met een vriendin won ze de prijs voor best technologisch uitgewerkt idee. Ze ontwikkelden een app die dementerenden mentaal helpt te prikkelen. Ontdek wat haar triggerde om deel te nemen, hoe het idee vormkreeg tijdens de wedstrijd en wat ze van de Technovate ervaring vond.
Vele conferenties, één kerngedachte...
By Leen van Wambeke on 16 november 2018
Als we even terugblikken op de verschillende conferenties waaraan we vanuit de AE Financial Services community deelnamen, dan blijft vooral de zoektocht naar authenticiteit, naar menselijke relevantie in deze digitale wereld hangen.
Waarschijnlijk was Seth Godin op Supernova eind september diegene die het beste deze zoektocht in zijn sprekersslot samenvatte in enkele opvallende quotes:
De lerende organisatie in de praktijk: de AE crypto-competitie
By Gert Nelissen on 16 november 2018
We leven vandaag in een zeer competitieve wereld. De concurrentie ligt op de loer, klanten worden veeleisender en nieuwe technologieën en regulering zijn in staat uw bestaande businessmodel in sneltreinvaart te ondermijnen. Kennis, en -nog veel belangrijker- het delen ervan, zijn in zo’n tijden essentieel. Organisaties en mensen die sneller en effectiever leren, zitten in de poleposition.
Personaliseer je marketingstrategie met Analytics
By Laura van Duijvenbode on 16 november 2018
Data Analytics zijn voor bedrijven vandaag onmisbaar geworden in een gepersonaliseerde marketingstrategie. Overtuigd van de waarde van data en de inzichten die deze kunnen brengen, riep één van onze klanten in de consumentengoederensector, hulp in bij de lancering van een volledig nieuw product. Met de hulp van AE, slaagden zij erin om hun doelgroep efficiënter te bereiken en mooie resultaten te boeken.
StreetWize: de implementatie van een co-creatie tool
By Lara Borms on 02 oktober 2018
Mobile School is een Belgische organisatie die zich wereldwijd inzet voor straatkinderen. Op dit moment rijden er meer dan 38 mobiele schooltjes in 22 landen. StreetWize is de zusterorganisatie die via leadership expedities en trainingen managers de street skills van straatkinderen bijbrengt.
Om hun sociale impact te vergroten werd een ambitieus digitaal traject opgezet. Een van de pijlers is een co-creatie tool die deelnemers helpt om nieuwe ideeën op te doen en te pitchen.
Bringr: een innovatieve service gebouwd in co-creatie met bpost
By Lara Borms on 02 oktober 2018
Bpost klopte aan bij AE met de vraag een innovatieve dienst uit te werken dat op het principe van crowdsourcing is gebaseerd. Het idee werd in co-creatie modus tijdens de AE Hackathon van 2015 een eerste keer verkend. Na intens gebrainstorm ontstonden de eerste mock-ups voor de applicatie die later de naam ‘Bringr’ kreeg.
Digitaal beleggen met Tradzster & Advizor
By Lara Borms on 02 oktober 2018
TradeRouter brengt een nieuwe en innovatieve manier van beleggen naar de markt. Een TradeRouter-gebruiker kan naast de klassieke manuele beurshandel nu ook kiezen voor automatische handel. Dat kan door je als klant in te schrijven op verschillende beursstrategieën. Hierin liggen verschillende uitdagingen op vlak van performantie, UX, hoge beschikbaarheid, data streaming en push notifications om de juiste beurstransacties op het juiste moment te kunnen doen.
Identificatie in de mobiele wereld: itsme onder de loep
By Leen van Wambeke on 17 september 2018
Belgian Mobile ID wil met zijn itsme® applicatie de omslachtige wijze waarmee klanten zichzelf online kenbaar moeten maken stevig vereenvoudigen. De organisatie is een consortium waarin de 3 grote telecomoperatoren met de 4 grootbanken van België zetelen. Samen zetten ze een product neer dat gebruikers moet toelaten om zichzelf in de mobiele wereld te identificeren, met dezelfde veiligheidsgaranties die men gewend is met de eID. Een belangrijke shift in de banking wereld, weet IT architect Sven Rosiers. Wij spraken met hem over de applicatie en de impact die deze zal hebben op financiële organisaties.
De impact van PSD2 op de financiële sector
By Leen van Wambeke on 17 september 2018
In de loop van 2019 zouden Financiële spelers compliant moeten zijn met de Payment Services Directive 2 richtlijn, beter gekend onder de afkorting PSD2. Dat is een Europese richtlijn om nieuwe producten en betaaldiensten te ontwikkelen en die ook mee op te nemen in het wettelijk kader. Wij spraken met Johan Luyts, Integratie expert binnen AE, over de impact van de betaalrichtlijn en over welke strategieën banken kunnen aanwenden om die verandering om te zetten in een opportuniteit.
Hackathon 2018: Team Gecco
By Laura van Duijvenbode on 27 augustus 2018
De AE Hackathon geeft klanten en prospecten 36 uur om met een innovatief idee én een ‘minimum viable product’ op de proppen te komen. In juni 2018 waren we al aan onze vijfde editie toe. In deze reeks maak je kennis met alle deelnemers.
Hackathon 2018: Team VAB
By Laura van Duijvenbode on 24 augustus 2018
De AE Hackathon geeft klanten en prospecten 36 uur om met een innovatief idee én een ‘minimum viable product’ op de proppen te komen. In juni 2018 waren we al aan onze vijfde editie toe. In deze reeks maak je kennis met alle deelnemers.
Hackathon 2018: Team Karma Village
By Alex Wauters on 22 augustus 2018
De AE Hackathon geeft klanten en prospecten 36 uur om met een innovatief idee én een ‘minimum viable product’ op de proppen komen. In juni 2018 waren we al aan onze vijfde editie toe. In deze reeks maak je kennis met alle deelnemers.
Hackathon 2018: Team Sofico
By Laura van Duijvenbode on 20 augustus 2018
De AE Hackathon geeft klanten en prospecten 36 uur om met een innovatief idee én een ‘minimum viable product’ op de proppen te komen. In juni 2018 waren we al aan onze vijfde editie toe. In deze reeks maak je kennis met alle deelnemers.
Hackathon 2018: Team Remedus
By Laura van Duijvenbode on 10 augustus 2018
De AE Hackathon geeft klanten en prospecten 36 uur om met een innovatief idee én een ‘minimum viable product’ op de proppen komen. In juni 2018 waren we al aan onze vijfde editie toe. In deze reeks maak je kennis met alle deelnemers.
Hackathon 2018: Team Attentia
By Laura van Duijvenbode on 03 augustus 2018
Attentia geeft met haar diensten bedrijven een breder inzicht voor een succesvol HR & well-being beleid. Onder de slogan “feeling good works great” zetten ze hard in op het welzijn van werknemers door de combinatie van het sociaal secretariaat met preventie en bescherming.
Hackathon 2018: Team Colruyt
By Davy Vanherbergen on 01 augustus 2018
Team Colruyt experimenteerde tijdens de Hackathon met een extra service om klanten meer awareness te geven over hun boodschappen uitgavenpatroon en de potentiele besparingen die ze hierin zouden kunnen realiseren.
Hackathon 2018: Team Mint
By Laura van Duijvenbode on 26 juli 2018
MINT is een onafhankelijk studiebureau voor verkeer en mobiliteit. Ze brengen hun kennis graag letterlijk in beweging. Zo proberen ze met behulp van hun expertise een brug te slaan tussen de huidige verkeerssituaties en mobiliteitsproblematieken en nieuwe inzichten die ze verkrijgen uit verkeersanalyses en mobiliteitsstudies. Om hun analyses te kunnen onderbouwen, beschikt Mint over verkeerssimulatiemodellen die zowel de huidige verkeerssituatie als voor toekomstscenario’s een aantal performance indicators kunnen berekenen. Tijdens de Hackathon werd gezocht naar een manier om de resultaten van hun modellen op een gebruiksvriendelijke wijze over te brengen naar de klant.
Hackathon 2018: Team Tetris
By Laura van Duijvenbode on 23 juli 2018
Partena Professional en Wolters Kluwer sloegen deze hackathon de handen in elkaar onder de naam Tetris voor de uitwerking van een advies tool die consultants in de toekomst kan ondersteunen. Concreet vertrok Partena Professional vanuit hun adviserende en ondersteunende rol bij ondernemingen, waarbij Wolters Kluwer meer focuste op de technische uitwerking als partner. (Startende) ondernemers hebben begeleiding nodig in HR-gerelateerde zaken. Hiervoor kunnen ze terecht bij B2B consultants die advies kunnen geven vanuit hun expertise. Zowel Partena Professional als Wolters Kluwer streven naar het beste en meest correcte advies voor deze vragen.
Hackathon 2018: Team Farvel
By Toon Herremans on 19 juli 2018
Een niet voor de hand liggende markt in digitale transformatietrajecten is die van de begrafenissen. Nochtans is het geen slechte oefening om hier digitalisering te overwegen. Dagelijks sterven er in België alleen al gemiddeld 300 mensen. De impact van zo’n sterfgeval op de nabestaanden is enorm, en ondanks de nodige voorbereidingen die de persoon (eventueel) al getroffen heeft, blijft het voor de familieleden een zoektocht in de administratieve regelingen. Deze komen dan nog eens bovenop het rouw- en verwerkingsproces.
Hackathon 2018: Team Car Trek
By Glenn Dejaeger on 17 juli 2018
Het Car Trek Hackathon team richtte zich met haar idee op bedrijven met een uitgebreide vloot. Traditioneel wordt deze ondersteund door een fleet verantwoordelijke, die bestuurders ontzorgt in geval van schade en hen tijdig informeert over bandenwissels en onderhoud. De uitdaging voor de verantwoordelijke ligt erin om diezelfde service te blijven garanderen in een groeiend wagenpark. De communicatie tussen een bestuurder en de fleet manager verloopt immers niet altijd even vlot door de toenemende afstand tussen beide partijen, of het niet correct invullen van de benodigde formulieren.
Hackathon 2018 wrap-up: Dit zijn onze 4 key takeaways
By Laura van Duijvenbode on 11 juli 2018
Begin juni opende AE haar deuren voor de 5de editie van de AE Hackathon. Tijdens dat event geven we klanten en prospecten de kans om buiten hun dagdagelijkse context te brainstormen en experimenteren met technologie. In totaal werkten 12 teams samen met een deelnemende klant met als doel: een innovatief idee op een zo kort mogelijke tijd uitwerken tot een tastbaar Minimal Viable Product. Nadien mochten ze hun project pitchen aan een deskundige jury en aan een breder publiek tijdens het slotevent.
Klaar voor de toekomst: een update van het online banking platform
By Laura van Duijvenbode on 04 juni 2018
In een digitale wereld staat technologie nooit stil. Besturingssystemen en processen uit het verleden, volstaan niet langer om de digitale transformatie van vandaag te ondersteunen. Vanuit dat besef contacteerde onze klant,de Belgische tak van een grote Europese bank, AE voor een volledige technical re-write van haar online banking systeem. Deze oefening kaderde in hun grotere internationale transformatieprogramma en vereiste een eerste productieversie binnen de 10 maanden. Een pittige deadline.
Verzekerd van een persoonlijke aanpak dankzij analytics
By Laura van Duijvenbode on 17 mei 2018
KBC is één van de grootste bank-verzekeraars in België voor zowel particulieren als middelgrote ondernemingen. Om hun huidige marktpositie te verstevigen, en hun evolutie naar een data driven organisatie verder te zetten, wil de bank vandaag de beschikbare data maximaal benutten
Met de evolutie naar een data driven organisatie is het intensief gebruik van commerciële data en data-analyse uitgegroeid tot een strategische kerncompetentie van KBC. Samen met onze business partners bouwen zij meerdere nieuwe kwaliteitsvolle data layers op (Commercial data, Risk data, e.a…) die correcte en consistente data bevatten. Ze zijn gebaseerd op eenduidige definities en voldoen aan de nieuwe GDPR wetgeving. Zo kunnen data op het gewenste moment in de juiste vorm en via het juiste kanaal ontsloten worden. Deze nieuwe Data Layers worden ontwikkeld op een Big Data platform met hun specifieke tools & technologieën. Concreet riep de bank de hulp van AE in om de data die ze nu al verzamelt, om te zetten naar inzichten die zinvol en bruikbaar zijn voor de interne diensten. Het uiteindelijke doel is het verzekeren van een persoonlijke aanpak voor de eindklanten van KBC.
Recap Finovate Europe 2018: Trends en Technologieën
By Leen van Wambeke on 24 april 2018
Enkele weken geleden was het verzamelen in London voor FINOVATE EUROPE 2018, een hoogmis voor iedereen die op de hoogte wil blijven van de belangrijkste uitdagingen, nieuwe businessmodellen en innovatieve technologieën in de financiële sector.
Onze collega’s Patrick Van den Broeck en Frederick Beernaert trokken naar London, spotten daar voor ons de actuele trends en nieuwe technologieën en delen graag hun bevindingen.
In 7 stappen naar een succesvolle transformatie
By Laura van Duijvenbode on 24 april 2018
Verandering is vandaag een constante in en rond bedrijven. Het is vaak nodig om bedrijfsprocessen te vereenvoudigen of te verbeteren om een concurrerende positie te behouden en de klantgerichtheid te bevorderen. Voor een bedrijf in volle transformatie is het belangrijk om voldoende aandacht te schenken aan het change management. Als er ineens én een herorganisatie én een nieuwe manier van werken op het programma staan, is het niet verwonderlijk dat werknemers op de rem gaan staan. In onderstaande blogpost delen we onze best practices voor change management aan de hand van een gelijkaardige situatie bij één van onze klanten in de financiële sector.
Een droomhuis met een woonkrediet op maat
By Laura van Duijvenbode on 24 april 2018
Onze klant is een financiële dienstverlener op de Belgische markt die deel uitmaakt van een toonaangevende internationale bankverzekeraar. Recent koos de bank er bewust voor om in te zetten op een nieuwe, unieke klantenervaring . Onze hulp werd ingeroepen om deze omslag naar customer centricity te begeleiden in. Concreet werd er een pioniersproject opgestart in één van de belangrijkste markten voor de dienstverlener: die van de woonkredieten.
Wegostem: coderen, da's kinderspel
By Laura van Duijvenbode on 04 september 2017
*Dit artikel verscheen oorsponkelijk in Datanews Knack*
API Management: hoe je digitale services ontsluiten?
By Yannick Geerts on 13 september 2016
Ik vertel je waarschijnlijk niets nieuws wanneer ik zeg dat de eisen van business op IT steeds hoger worden. Business kijkt steeds meer naar IT als een oplossing voor hun problemen.
Organisaties worden quasi verplicht een digitale transformatie te ondergaan, waarbij IT de strategische ‘enabler’ is van hun business. Denk maar aan IoT, mobile enablement, omnichannel sales en communicatie, partnerintegratie etc.
Hoe kan je een solide IT-architectuur voorzien die met al deze business requests kan omgaan? Ik noem ze bewust business requests, want wat we hier proberen te doen is het aanwenden van technologie om business value te genereren.
3 Uitdagingen voor TSO's in een steeds competitievere gasmarkt
By Eva Boeckx on 08 september 2016
Het energiebeleid van de Europese Unie is de laatste jaren sterk geëvolueerd. Dit heeft uiteraard een impact gehad op de energiemarkt en alle spelers in het veld, die zich moeten proberen te handhaven in een competitieve (eengemaakte) markt. Om nog maar te zwijgen van de uitdagingen waar ze voor staan. Deze post belicht de drie belangrijkste, specifiek voor TSO's.
Lego Serious Play: Niet enkel kinderspel
By Toon Herremans on 01 september 2016
Vorige maand organiseerde ik een verkennende Lego Serious Play sessie op kantoor. Het opzet was om de techniek beter te leren kennen, te ervaren wat de voor- en nadelen zijn en te kijken waarvoor LSP kan worden toegepast.
Hoe het internet of things onze toekomst zal vormgeven
By Wouter Walgraeve on 18 augustus 2016
"The internet of things. A network of dedicated physical objects that contain embedded technology to sense or interact with their internal state or external environment." - Gartner
Wat is het Internet of Things precies? Is het allemaal dromerij en science fiction? Of wacht er een ongelooflijke toekomst om de hoek?
Geen enkel project kan zonder benefit map
By Ruben Vuylsteke on 04 juli 2016
Een vaak voorkomend punt op projecten is dat de doelstellingen niet duidelijk gedefinieerd zijn Een Benefit Map is krachtige visual om daarbij te helpen.
Soft Skills: De kunst van het overtuigen
By Vincent Guelinckx on 23 juni 2016
In consultancy hebben we het vaak over het verschil tussen het hebben van een onderbouwde mening enerzijds en die mening ook aanvaard te krijgen anderzijds (of nog “gelijk hebben” versus “gelijk krijgen”). Wanneer je weet hoe je de partij aan de overzijde van tafel kan overtuigen, zal je merken dat je hard skills sneller ingang zullen vinden.
Bij AE is Vincent Guelinckx een van de voorvechters rond het ontwikkelen en uitbouwen van een sterke en brede set aan soft skills, niet in het minst omdat deze vaardigheden zo belangrijk zijn in het leveren van sterk, waarde-creërend consultancy.
Om klaar te zijn voor de toekomst moeten energieleveranciers transformeren
By Jouri Goos on 02 juni 2016
De fundamenten van de energiemarkt worden grondig door elkaar geschud. Businessmodellen en operationele aanpakken uit het verleden worden minder en minder toereikend, waardoor het tipping point stilaan is bereikt.
Wat betekent dit voor energieleveranciers die ook morgen relevant willen blijven?
De nieuwe EU Data protection regulation: "New rules fit for a digital era" Wat nu?
By Aline Coelst on 26 mei 2016
Op 14 april 2016 werd de Algemene Verordening op Gegevensbescherming definitief aangenomen door het Europese Parlement. Deze verordening vervangt vanaf de zomer van 2018 ook alle nationale wet- en regelgevingen rond gegevensbescherming. Organisaties hebben tot dan de tijd om aan deze wetgeving te voldoen.
De tijd is rijp om in te zetten op Internet of Things
By Tim Schaeps on 12 mei 2016
Het volgende is anno 2016 ontegensprekelijk waar:
People Analytics en de meerwaarde voor HR
By Jessica Ruelens on 14 april 2016
We leven in een talent economy en meer dan ooit realiseren bedrijven zich dat business succes gebouwd wordt op de schouders van sterke mensen. Door de opkomst van initiatieven als ‘Great Place To Work’ en de populariteit van LinkedIn heeft het HR departement de voorbije tiental jaren aan strategisch belang gewonnen. Bedrijven erkennen dat wanneer ze over een gelukkige schare aan werknemers beschikken, heel de business erbij gebaat is.
4 Aandachtspunten voor het houden van een story mapping workshop
By Thomas De Vries on 24 maart 2016
In deze post bespreken we 4 zaken waar je op moet letten bij het voorbereiden van een story mapping workshop
QA als enabler voor het verkorten van de time to market
By ErwinVangenechten on 18 februari 2016
In onze digitale wereld is een korte time to market cruciaal om de concurrentie een stapje voor te blijven. Maar daar heb je een agile en kwalitatief IT-apparaat voor nodig. Quality Assurance kan hier een belangrijke bijdrage in leveren.
AE Codecamps: De Edisons van morgen aan het werk
By Vincent Guelinckx on 11 februari 2016
Elke maand organiseren we bij AE een AE Codecamp voor de kinderen van onze collega’s en hun vriendjes. Codecamps zijn een heel leuke manier voor de volgende generatie om spelenderwijs te ontdekken wat je met wetenschap en technologie kan doen.
Hoe financiële organisaties voordeel kunnen halen uit het gebruik van Blockchain
By Arben Dervisholli on 04 februari 2016
Voor bedrijven in de financiële sector die vaak internationale betalingen en transacties uitvoeren, bestaat er ondertussen een interessante technologie die dit proces aanzienlijk vereenvoudigt: Blockchain. Wat is nu precies het voordeel van Blockchain te implementeren?
Hoe Analytics kan helpen bij het ontsluiten van kennis in je documenten
By Alex Wauters on 21 januari 2016
Organisaties bezitten vaak veel data die opgeslagen wordt in ongestructureerde formaten. Vaak gaat het hierbij over data die mensen als vrije tekst hebben kunnen ingeven; denk hierbij bv. aan e-mails, call center logs, presentaties, handleidingen, etc. Analytics kan in deze situaties helpen om de waarde die verscholen zit in deze data toegankelijk te maken.
Digitale transformatie: van applicatiedenken naar platformdenken
By Johan Merckx on 21 januari 2016
Een grote verschuiving die ik heb opgemerkt in de digital transformation journey is die van het denken in termen van applicaties naar platformen.
Value Driven Transformation in de Belgische energiesector: de hele waardeketen wordt op z’n kop gezet
By Pieter Jaeken on 10 december 2015
Waarom is Value Driven Transformation dé uitdaging voor de komende jaren in de energiesector? En zeker in België? Omdat elk betrokken bedrijf voor een transformatie staat, gedreven door de enorme veranderingen in de markt.
Implementatie van MIG6.0 voor energieleveranciers: louter een compliancy project?
By Marion Wind on 03 december 2015
The energy market in Belgium is about to experience an important change. The creation of a federal clearing House, Atrias, and the introduction of a new market communication standard (MIG6.0) are bringing a lot of new concepts and challenges for every market party. Luckily, change always heralds new opportunities.
Welke klanten staan op het punt mijn bedrijf te verlaten? En wat kan ik eraan doen?
By Davy Sannen on 03 september 2015
Een introductie tot ‘Churn Prediction’ op basis van een concrete case uit de bankenwereld.
Wie is mijn klant en waarom moet ik dat weten?
By Jessica Ruelens on 27 augustus 2015
Heb je je ooit afgevraagd hoe je klanten zich op grote schaal gedragen? Weet je welke klanten het meest waardevol zijn en via welke klanten je opportuniteiten kan aanboren? Mogelijks heb je een algemeen beeld van het gedrag van je klanten – op basis van hun gedrag uit het verleden – maar is dat beeld ook gebaseerd op feiten of data?
Ontdek welke waarde inzicht in je klanten voor je organisatie kan opleveren
By Bram Vanschoenwinkel on 20 augustus 2015
De opkomst van digital heeft de marketingwereld grondig door elkaar geschud. Hoe kan je deze veranderingen in jouw voordeel laten werken door het toepassen van Analytics?
Uw gegevens zijn uw reputatie
By Guido Van Humbeeck on 03 april 2014
“Quid est veritas?” (Wat is de waarheid?). Een vraag die 2000 jaar oud is en vandaag meer dan ooit acuut is in onze IT-systemen. Welke CEO durft vandaag met 100% zekerheid zeggen dat de gegevens binnen zijn bedrijf correct zijn? Of nog beter: welke versie van de waarheid in elk van de IT systemen benadert het best de realiteit.
Silobouw
Jawel, vandaag worden we geconfronteerd met de gevolgen van 30 jaar ICT silo-bouw. En dit is geen verwijt. Het is wat het is. Maar vandaag zitten we met verschillende toepassingen, elk met hun eigen gegevensbank. Deze gegevensbanken bevatten bijv. allemaal gegevens over klanten, producten, … telkens op een iets andere manier, binnen een verschillende context, voor verschillende doeleinden.
Maar toch: een klant is een klant en liefst heeft de klant maar één adres of is op zijn minst, in alle systemen, het adres van een klant hetzelfde. Dit maar als voorbeeld.
Push to add drama: CXO-lunch met Jan Dobbenie
By Guido Van Humbeeck on 09 januari 2014
Vrijdag de 13de december 2013. Je moet het maar durven. Als VP Retail eni Belgium komen spreken over “Europe’s deadly spiral in 7 steps”, vervolgens de typisch Belgische uitdagingen in de energiesector toelichten om dan tot de conclusie te komen dat het business model grondig moet veranderen: “From kWh to Energy Solutions”. Je zou van minder stil worden. En dan valt hét woord: Innovatie.
En nog belangrijker: innoveren met informatie. Kan het anders dan dat IT hier een rol mag/moet in spelen? Tegelijkertijd moet er ook realistisch met innovatie worden omgesprongen. Ik heb verschillende dingen gehoord: “choose your battles”, “try to fail cheap”, en “de juiste innovatie dan ook nog de markt in krijgen”.
Dit brengt ons bij het thema van de presentatie: “The drama of innovation in 4 acts”. In deze blog wil ik dan ook even de reacties vertalen die gegeven zijn geweest door de deelnemers.
Open brief aan de CEO
By Guido Van Humbeeck on 17 juni 2013
Geachte Mevrouw,
Geachte Heer,
Laat mij beginnen met een vraag: “Wanneer heeft u voor het laatst met uw CIO overleg gepleegd over de strategische richting van uw bedrijf en de mogelijkheden die de nieuwe evoluties in ICT bieden?”
Nieuwjaarsbrief van ICT
By Guido Van Humbeeck on 01 januari 2013
Liefste Business,
Weer is een jaar voorbij. Een jaar waarbij we, ondanks alle goede voornemens, er niet altijd zijn in geslaagd elkaar ten volle te begrijpen. Een jaar waar onze pogingen tot samenwerking maar deels zijn gelukt. Voor ons was het niet altijd gemakkelijk om jullie verschillende visies te verzoenen.
ICT-groeten uit Barcelona
By Guido Van Humbeeck on 03 december 2012
Het is weer de tijd van het jaar. Bij het vallen van de bladeren, als de natuur in slaap valt, komen de Europese IT captains of industry samen voor hun jaarlijkse “Davos” bijeenkomst: de Gartner conference in Barcelona.
De lezer moet weten dat op dit soort van conferenties er wordt gesproken over wat er ons te wachten staat over 2 jaar en verder. Tevens wordt er richting gegeven over hoe we ons daar kunnen op voorbereiden. En dit jaar ging het over: “The Nexus of the Forces are changing how we do business”
Informatie modelleren was, is en zal zijn
By Geert Sprengers on 13 november 2012
Het ontwerpen en integreren van ICT-systemen moet bij tijd en stond zichzelf eens heruitvinden en opnieuw verpakt worden. Dat kan niet anders. Er wordt zo veel onderzoek gedaan, we hebben zo veel ervaring opgedaan. Wees eerlijk, de sector wordt slimmer! Laat er dan nog eens wat marketeers en strategisten mee aan de slag en de buzz-woorden veranderen cyclisch.
Begrijp de taal van de business
Laat het nu de periode van de CBD, EAI, BI, MDM, SOA, ... zijn. Ondanks deze veranderingen ben ik gedurende jaren nog steeds 80% van mijn tijd bezig met nadenken, praten, discussiëren, instrueren over en structureren van informatie. Niet alleen bij het ontwerpen van systemen of services, maar ook en zeker bij ontwarren van businessproblemen.
Dat wil zeggen dat de essentie dezelfde is gebleven: begrijp de taal van je business!